
Historien om norske mynter fra middelalderen

MyntBørsen
Nettside
25. mars 2025
Olav I Tryggvasson - første norske mynter
De første myntene preget av en norsk konge var sannsynligvis fra 948, av Eirik I Blodøks, som hadde blitt jaget ut av Norge og blitt konge av Northumbria. Disse var imidlertid ikke brukt i Norge.
Nøkkelfakta: Det er kun funnet fem mynter fra Olav Tryggvasons tid, og én av disse er nå tapt.
Dermed er vi tilbake til Olav Tryggvason. Men hvor mange ble det preget av dem? Det er vanskelig å vite. Ifølge Kolbjørn Skaare er det funnet fem til dags dato, der én igjen er tapt. Vi antar at langt flere ble preget, og det kan fortsatt finnes flere mynter i uoppdagede vikinggraver.
Flere kan også ha blitt smeltet om av de som fortsatt betalte sølv som avskjær lagt på vekt, og ikke som mynt.
Olav II Haraldssons mynter
Olav II Haraldsson "den hellige" skapte flere mynter enn Olav Tryggvason. Han fikk preget tre forskjellige typer, og vi har omtrent 12 gjenværende eksemplarer av dem. Den eldste typen var lik Olav Tryggvasons, men med et langt kors, altså et som gikk over hele mynten, på reversen. Her igjen så vi forkortelsen, nå UNLAFI REX A NOR, eller Unlafi rex an Normannorum, Olav, konge av nordmennene. En annen variant hadde OLEF REX NORMANOR og en ørn. Ørnen er en såkalt heraldisk ørn, det vil si at brystet er bart og vingene utslått. Dette er vanlig på riksvåpen. Den tredje hadde en spiss hjelm. Reversen hadde et lite kors med små kors mellom hovedkorsets armer.
Harald Hardrådes mynter
Olav II ble fulgt etter et diskré intervall av sønnen, Magnus I "den gode", som også ble konge av Danmark. Han fikk preget en hel rekke mynter, men alle disse ble preget i Danmark for dansk bruk. Dermed var ingen mynter til bruk i Norge. Så dukket en helt spesiell figur opp i norsk historie; Harald III Sigurdsson "Hardråde".
Harald hadde tjenestegjort som livvakten til fire keisere av Østromerriket. Dette ekstremt avanserte og rike keiserriket fikk Norge til å virke som en usedvanlig tilbakestående provins. Likevel ville Harald heller være konge i nord enn ekstremt rik leiesoldat i sør. I 1046 dukket han opp i Norge med enorme rikdommer og svært dyktige krigere. Magnus hadde ikke verken menn eller råd til ikke å inngå et kompromiss. Dermed ble de begge konger helt til Magnus døde ett år senere.
Harald III lot prege en stor rekke mynter. I 1047, omtrent 20 år etter den siste norske mynten, preget han sine første mynter. Dette var mynter med trikvetra-symbolet. Dette symbolet ser ut som tre spisse buer knyttet sammen til et slags kløver. Symbolet var både hedensk og kristent.
Harald Hardrådes mynter er funnet i over 175 eksemplarer, og gjennomsnittsvekten ligger på 0,88 gram. Det vi vet, er at sølvinnholdet varierte stort fra 96,7 % sølv til bare 16 %. Myntstedene var Nidarnes (Trondheim) og Hamar. Det er allment akseptert at jo lenger ut i hans regjeringsperiode vi kommer, jo lavere sølvinnhold var i myntene.
Borgerkrigen - brakteatenes storhetstid
Etter at Sigurd Jorsalfare døde, var kongerekken full av konger som prøvde å styre enten alene eller med andre, om enn svært skeptiske. Du kan lese mer om kongene her. Fra et mynthistorisk perspektiv etterlot ingen av de første seg mynter, i det minste ingen vi har funnet eller identifisert. Det er en naturlig forklaring av dette: Det var sølvmangel.
Et stort funn av mynter ble gjort i Dæli i Nes på Hedmarken. Bonden Anders Andersen fant i 1840 ifølge professor C.A. Holmboe "en stor mengde sølvmynter, enkelte smykker av samme metall og noen klumper råsølv". Den store mengden var 5000 mynter, og 4500 av dem var brakteater. Til sammen var 4000 norske mynter. Brakteater er løvtynne mynter som er så skjøre at bare én side blir preget, mens reversen ser ut som forsidens "negativ". Klumpene og smykkene indikerer at norske mynter ikke var den eneste betalingsmåten, og det var også svenske, danske, tyske, engelske og skotske mynter. Av de vi kan identifisere som norske konger, er det bare ett navn som går igjen, og det på skarve 40 mynter. Det er kong Sverre.
Det fine med kong Sverre, er at han er den eneste i verdenshistorien som har vært konge med dette navnet. Ingen andre i Norge, Skandinavia, Norden, Europa eller verden har hatt dette navnet. Dette gjør det enklere å identifisere ham. Det er en mulighet for at andre konger kopierte utenlandsk mynt med sitt navn, men dette er ikke spesielt trolig.
Del denne artikkelen: